ikke kast snus i do
GRISERI: Slik ser søppelristene på VEAS ut hver dag. Ristene fanger opp søppelet i avløpsvannet. Våtservietter, Q-tips, porsjonssnus
og sneiper og annet søppel gjør renseprosessen vanskeligere. Foto: TORBJØRN TANDBERG
 
 
SKIEN: I dag kan du gjøre et internasjonalt og viktig bidrag. Men da må du gjøre noe som mange ikke vet om.
Det finnes en internasjonal dag for det meste. En av de mer underlige er 19. november. Da er det den internasjonale do-dagen.

Landsomfattende kampanje

Veldig mange som snuser er ikke klar over at snus ikke skal kastes i do, så i dag kjører Snus365.no en landsomfattende kampanje for å gjøre snusere bevisst på hvor ille det er at snusporsjoner kastes i do.

– I år kommer det til å selges cirka 80 millioner snusbokser i Norge. I disse boksene er det cirka 1,8 milliarder porsjoner. Det utgjør nesten to tusen tonn med snus, sier markedssjef Adrian Christopher Huer i en pressemelding. Det mange snusere ikke er klar over, er at selv om snusen i seg selv er laget av et naturprodukt, er ikke porsjonen det.

Ifølge snus365.no er det mange som tror at siden snusen er et naturprodukt, så vil den også brytes raskt ned i naturen. Og derfor kastes porsjonen i toalettene på jobb, hjemme og på byen, eller når man er på tur i naturen. Dette er et problem snus365.no vil gjøre noe med.

Var slepphendte

En porsjon, eller posen snusen er pakket inn i, bruker naturen årevis på å bryte ned.

– Vi var også slepphendte med dette, sier markedssjef Adrian Christopher Huer. Men etter å ha fått vite om problemene, kaster vi aldri porsjoner i naturen eller toalettet lenger. Vi føler oss trygge på at mange andre snusere også vil slutte med dette bare de får vite at naturen ikke er spesielt glad i porsjoner.

Det er derimot ikke bare naturen som sliter med dette.

Vestfjorden avløpsselskap (VEAS) i Slemmestad driver landets største renseanlegg og ser daglig hvilket volum som kastes i toalettene.

Trolig milliarder

– VEAS har ikke tall på mengden porsjoner som kastes i toalettene. Men en undersøkelse fra Sverige i 2016 viste at det antakeligvis var snakk om milliarder av porsjoner. Det er ingen grunn til å tro at det er annerledes i Norge. Dette må vi gjøre noe med, fortsetter Huer.

Problemet til VEAS er at porsjonene tetter rillene i første steg av vannrenseprosessen.

Selv om porsjonene i seg selv blir stoppet, kan snusen lekke ut, og snus inneholder stoffer vi helst ikke vil ha ut i naturen. Som for eksempel tungmetallet kadmium.

80 millioner plastbokser

Snus365.no har tre mål for kampanjen:

Det første er at snusboksene er laget av plast. De skal resirkuleres i plastavfall. Uten snus.

Det andre målet er at snus skal ikke kastes i naturen.

Det tredje er at snus skal ikke kastes i toalettene

– Vi ser at veien er lang for å få helt slutt på «forsøplingen», men nå må vi snusere ta dette på alvor. Det er så enkelt å gjøre noe med, sier Huer.

Egen lille søppelkasse

Han påpeker at alle som snuser porsjonssnus har med seg sin egen lille søppelkasse.

– Den befinner seg under topplokket på snusboksen. Bruk den, oppfordrer Huer.

Snus365.no mener at det er et paradoks her.

– Mange av snuserne er opptatt av kildesortering, men glemmer å behandle snusen på korrekt måte.