Det virkelige nikotininnholdet i snus

Vi i snus365.no har et mål om å være den beste nettbutikken for snus i Norge. Det innebærer blant annet at du skal finne den beste informasjonen om snus hos oss. Nå har vi tatt et stort grep og redefinerer hvordan man opplyser om nikotininnholdet i snus.

Nikotin per gram vs nikotin per milligram vs nikotin per porsjon vs nikotininnhold i prosent

Tradisjonelt har man snakket om nikotin pr. gram for å si noe om nikotininnholdet i snus. Dette er derimot et ganske unøyaktig mål (i de aller fleste tilfeller). 15 mg nikotin pr. gram er ikke alltid det samme som 15 mg nikotin pr. porsjon. Det kan være mer, men det er som oftes en god del mindre. Derfor har vi begynt å føre opp mengden nikotin pr. porsjon. Nikotininnholdet i prosent er kanskje det mest nøyaktige målet på innholdet, da det ikke varierer med vekt eller antall poser. Prosent er prosent.

Mengden nikotin i en snus er en liten del av hva folk flest oppfatter som styrke. Man snakker også om sting under leppa. Dette er derimot noe annet enn hvor mye nikotin det er i en snus. Da sting under leppa er veldig subjektivt, holder vi oss unna dette tema i denne saken. Mengden nikotin er derimot ikke subjektivt. 1.5 prosent nikotin er 1.5 prosent nikotin. Men 15 milligram pr. gram er ikke det samme som 15 milligram pr. porsjon.
La oss ta et eksempel på hvordan du selv kan regne ut nikotin styrken i en tørr porsjon.
I en tenkt snusboks ligger det 20 poser med snus. Vekten på denne snusen er 16 gram. Produsent har oppgitt at mengden nikotin er 14 mg/g. Det første vi må gjøre er å finne ut av hvor mye nikotin det er totalt i boksen. Det gjør vi ved å multiplisere 14 mg/g med 16 gram. Da finner vi ut at det er 224 milligram med nikotin i hele boksen. Tar man 224 og deler på antall poser (20) får man 11.2 milligram nikotin pr. porsjon.

Det blir litt mer komplisert når man snakker om våte porsjoner siden fukten tilsettes veldig sent i produksjonsprosessen. For et helt 100% korrekt bilde av nikotinstyrken burde nok alle produsenter veid hver porsjon før tilsetningsstoffer, men det er det ingen som gjør. Derfor er det nest beste å bruke samme regnestykke som over.

En våt pose veier alltid mer enn en tørr. Resultatet av det blir at man ender opp med mindre milligram nikotin per porsjon, gitt forutsetningene over.
På det norske markedet inneholder de fleste snus mellom 27% og 47% fuktighet. Det er forskjellen mellom for eksempel en Dry modell og en klassisk, fuktig brun snus som General Classic Portion 3 eller 4. Unntaket er de helt tørre, som Zyn eller Prillan.
Videre er det slik at selv om for eksempel General Classic No5 White føles tørrere enn Classic No4, så skyldes dette at det ikke tilsettes fuktighet etter at snusen er lagt i posen på de hvite snusene. Slik er det ikke med de tradisjonelle brune porsjonene. Her tilsettes gjerne en del av fuktigheten etter at snusen er pakket inn i poser.

Og konklusjonen er...

Jo tørrere snusen er, jo mer kan du stole på at nikotin mengden per porsjon er korrekt. Men desto våtere snusen er, jo lavere vil nikotinmengden per porsjon virkelig være i forhold det som står oppgitt som nikotinmengde per porsjon.
Uansett hvordan vi vrir på dette så vil en boks med snus inneholde en viss mengde med nikotin. Tørr eller ikke. Hovedpoenget er at nikotinmengden per porsjon nesten alltid er mindre enn styrken som er oppgitt på boksen i milligram per gram. Og spesielt sant er dette når snusen er fuktig - typisk brune, klassiske porsjoner.

Kort om nikotinleveranse

Desto fuktigere en snus er, jo raskere er nikotinleveransen. Så en fuktig, brun snus vil gi raskere leveranse enn en hvit snus. Eller en semitørr snus.
Når det gjelder den helhvite snusen er tobakken erstattet med fyllstoff/plantefiber og nikotinleveransen (og smak) vil i mange tilfeller være enda raskere. Selv om fuktigheten er lavere.

Hva med løs?

En bakesnus veier veldig ofte mye mer enn 1 gram, så styrken som oppgis er i disse tilfellene et minimum. Siden løssnusen ligger rett mot slimhinnene uten pose imellom, skjer en rask nikotin leveranse. En faktor her er også hvordan du baker snusen. Det er forskjell på lang og smal (tønne), og tykk og rund (kul). Men da er vi over i kjemi, og siden vi ikke er kjemikere, stopper vi her.

Hva skjer hvis man legger flere poser inn i munnen samtidig?

Det kommer an på hvor du legger posene. Legger du de ved siden av hverandre vil du få dobbel forsyning av nikotin. Legger du de på hverandre, vil du teoretisk få dobbel dose med nikotin, men det vil ta lenger tid før nikotinet slippes fri fra snusen. Vi tenker at det er mange snusere som vil bli overrasket over det lave nikotininnholdet i en porsjon med snus. Har du funnet en snus du liker, er det det som er viktig. Om det da betyr at du får i deg mindre nikotin per pose enn du har trodd så er jo det i og for seg positivt.

Vi retter en takk til Swedish Match sin ekspert, Henning Ringsby, som har bidratt med sin “innside” informasjon og kunnskap.

Til slutt minner vi om at du ikke skal kaste hverken porsjon eller boks i naturen. Bruk lokket på boksen til posene, og kast boksen i søppeldunken!

Nikotininnhold i prosent er det beste målet

Vi har som første snusbutikk oppgitt nikotinholdet per porsjon. Nå har vi også tatt i bruk nikotininnhold i prosent. Og dette er kanskje det mest nøyaktige målet på hvor mye nikotin produsenten har tilsatt en snus. Nikotinmengde per milligram har vi fjernet fra vår nettbutikk, da dette er det mest unøyaktige målet.