Snusbonden er Norges første produsent av snus på over 70 år. Selskapet dyrker tobakksplanter og produserer snus lokalt i Norge, på Byneset i Trondheim, på en bærekraftig måte. NOR snus lager helhvit snus i sine lokaler på Våler i Innlandet.

Historien om tobakksplantasjer i Norge

Tobakksdyrking har faktisk lange tradisjoner her i Norge. På et tidspunkt utgjorde tobakksplanter en tredjedel av alt som ble dyrket. Det spekuleres i årsaken. Noen mener det har sitt utgangspunkt fra 1730 da den dansk-norske kongen, Christian 6 befalte at import av tobakk skulle stoppes. Man oppmuntret heller bønder til dyrking av tobakksplanter i Norge. Det førte til at det ble anlagt mange tobakksplantasjer i og rundt Oslo området. Norskprodusert tobakk for kommersielt salg foregikk helt frem til 1920.
Under 1. verdenskrig var det streng rasjonering på det meste, også tobakk. Det førte til at norske bønder satt i gang tobakksdyrking i storstilt skala. Men, etter den tid har det vært svært lite fokus på tobakksdyrking i Norge. Frem til nå :)
I 2018/19 ble kunsten av å dyrke tobakk i Norge hentet frem igjen av Håvard, Anna og Eirik som tilsammen utgjør Snusbonden. Drømmen startet som et hobbyprosjekt i 2018 da Anna dyrket frem noen tobakksplanter på terrassen hjemme på gården. Det resulterte i flere fine planter og bekreftelse på at tobakksplantene trives godt så langt nord som Trondheim.
I 2019 satt de av en større jordflekk på gården for å teste hvordan plantene vil tåle å stå direkte i jorden. Etter en vellykket sesong hadde de nå dyrket frem nok tobakk til å sette i gang snusproduksjon for å teste på det norske markedet. Våren 2020 ble produksjonen trappet opp og 1.5 mål ble satt av til tobakksplanter. Snusbonden er nå den første Norske tobakksplantasjen på over 70 år.
Selv for folk som ikke snuser er dette en utrolig spennende reise å følge, helt objektivt skrevet selvfølgelig.

Fra frø til tobakksplante til snus


Første steg i årets produksjon startet 20. Mars i kjelleren på gården hvor frøene nå har begynt å vises som små stiklinger. Over 2000 stiklinger fra hovedsaklig 5 forskjellige planter utgjør snusplantasjen til Potten Gård i Trondheim. Snus lages ofte på ulike typer tobakksplanter for å få frem best mulig smak, konsistens og nikotinmengde. Årets snus består av 50% Sacred corn plant og 50% Åhus Havana.
Håvard setter de første plantene i jorda.

I April ble plantene satt direkte i jorden hvor de skal stå frem til september. Det skulle egentlig skjedd noen uker tidligere, men på grunn av været måtte det utsettes. Men, som du kan lese lengre ned i artikkelen hadde ikke det noe særlig å si for veksten av plantene i år.

Herlig bilde av nysatte planter i enden av regnbuen.
Her vokser faktisk tobakksplanten Viginia Gold. Er dette et tegn på ting som kommer for Snusbonden?

5 måneder etter at frøene ble satt i jorda, kan første del av innhøstingen starte. Ingen tvil om at tobakssplantene trives godt i på Potten Gård i Trondheim. Dette blir virkelig spennende å følge med på i årene fremover.
Håvard på vei til kurerboksen for å tørke de første bladene.

Planten deles inn 3 deler. Sandblader som vokser nederst og er lavere på nikotin. Mellomblad som er den midterste delen av planten har ofte veldig store blader med noe høyere nikotininnhold. Toppblad som er premium delen av planten er rikere i nikotinmengde og smak. Mot slutten av vekstprosessen er det vanlig å knipe av tjuv blader og sandbladene slik at mellom-og toppbladene får mer kraft/næring til å vokse seg store.

Da er de første sandbladene klar til tørking. Viginia er en plante som trenger en del høyere temperatur og fuktighet for å starte første del av tørkeprosessen. Snusbonden har derfor bygget en egen kurerboks som holder 35 grader og 85% luftfuktighet. Dette må gjøres for at klorofyllet i planten skal slippe og at bladene gulner. Burley trenger ikke like høy varme eller fuktighet og bladene kan henges til tørk rett fra stammen. I årets produksjon vil det være ca. 18 000 blader som skal henges opp og tørkes og etterhvert bli til over 7000 bokser med snus.

Fjorårets avling er nå snart klar og kommer for salg hos oss i uke 37, 2020. Vi i Snus365.no har også bestemt oss for å selge årets snus uten inntjening slik at Snusbonden sitter igjen med så mye som mulig til nye investeringer av fremtidig produksjon, slik at de kan fortsette det gode arbeidet og vokse.
Gå til Snusbonden.
Sjekk ut Snusbonden sine hjemmesider her.>