Vi har over 25 forskjellige smaker på snus i vårt sortiment. Her finnes alt fra jordbær til mint til lakris og ingefær. Jakten på den beste aroma og smak har eksistert helt siden snusens opprinnelse på slutten av 1700-tallet. Men, det er først siste 3 årene at smakstilsatt snus virkelig har skutt fart. Den første porsjonssnusen med smak ble lansert i Norge i 1999 og het Catch Liquorice. Men, som flere snusere fra 80 og 90-tallet sikkert husker var det en løssnus som var først ute med å smakstilsette snusen, nemlig Hawken wintergreen. Fun fact om Hawken. Den ble derimot tatt av markedet i begynnelsen av 2000. Det ryktes om at produsenten ikke ville oppgi innholdet i snusen, og derfor ble importen stoppet av tollvesenet og mattilsynet.

Vi spurte Swedish Match som blant annet produserer General, G3, RUSH og Zyn hva de bruker for å smakstilsette snusen og hvordan de jobber for å komme frem til nye smaker og produkter.
- Vi bruker smakstilsetninger som er fra planteriket. Disse var i starten naturlige ingredienser. I dag er det en blanding av naturlige smaker, og smaker tatt frem i laboratoriet, men med de samme komponentene som det naturlige har.
- Vi har et eget team med eksperter som jobber med sammensetninger av ulike smaker på snus fabrikken i Gøteborg. De gjør en grundig jobb med utvikling av nye produkter.
- Det ligger mye arbeid bak en ny smak. For at våre forbrukere skal få den beste opplevelsen, kan utvikling av et nytt produkt/ny smak ta opptil 18 måneder før det blir tilgjengelig på markedet.

Snus med mint smak

Mint snus er utvilsomt den mest populære smaken. Norges mest solgte snus (som faktisk smaker av mint), er skruf No2 Fresh S. I 2022 solgte den over 8 millionerbokser her i Norge, noe som tilsvarer en markedsandel på imponerende 8%.

Snus med lakris smak

Lakris er en av de mest populære smakstilsetningene i snus. Ofte blandes den sammen med søt eller salte stoffer noe som fremhever den naturlige aromaen fra lakrisroten. Den mest solgte lakrissnusen i 2022, med hele 1,4 millioner bokser er skruf No8 Nordic S2.

Snus med frukt smak

Snus med frukt smak har blitt en av de mest ettertraktede kategoriene de siste årene, spesielt i det helhvite segmentet. Hvert år blir det lansert mellom 20-30 nye snusmodeller med ulike aromaer. Fellesnevneren for snus med frukt smak er ofte friske og sødmerike aromaer som varer lenge. Alle frukt aromaer er laget av naturlige eller syntetiske naturidentiske aromastoffer som også er godkjent for anvendelse i mat.
Se filtermenyen for smaken du er på jakt etter her.
85% av smaksatt snus inneholder mint eller en kombinasjon med mint.
27 % av totalmarkedet er helhvitt og i det helhvite segmentet finnes det bare smaksatt snus.
55% av alle snus som selges på det norske markedet er snus med smak.
En av grunnene til at smakstilsatt snus har sett en stor økning er at mange tidligere røykere, som har konvertert til snus, foretrekker snus med smak da dette ikke minner dem om smaken av tobakk. Ser vi på tallene fra SSB (tobakksvaner) vet vi at antall røykere går ned og antall snusere går opp.