Tobakksplanten kom til Sverige på slutten av 1600-tallet. Mot slutten av 1700-tallet fantes det cirka 70 tobakksdyrkere rundt om i Sverige.
Men det var Jacob Fredrik Ljunglöf’s gård i Badstugatan (Sveavägen i dag) i Stockholm som virkelig fikk til noe med snus. I følge swedishmatch.com overtok han et tobakkselskap i 1822 med røtter helt tilbake i 1695. Han fikk denne fabrikken til å bli den ledende snus produsenten i verden.
Omtrent all svensk snus produsert på 1800-tallet hadde en No1, No2 og No3 i assortmentet. Tallene representerte forskjellige kvaliteter. Det var derimot Ljunglöfs lansering av hans No1, som et nasjonalt kvalitetsprodukt, som ble en gedigen suksess. Ettan (opprinnelig kalt Ljunglöfs N:o 1) ble raskt et husvarmt navn og dermed Sveriges suverent mest solgte snus.
Fortsatt i dag er Ettan et stort merke. Omtrent en femtedel av all snus som ble solgt i Sverige (2018) er Ettan.
Ettan er ikke like stort i Norge, men merket har en lojal tilhengerskare. Ettan i Norge består av tre snus modeller, en løssnus og to porsjonssnus. Ettan porsjonsnus ble introdusert i 1990 og den hvite versjonen kom i 2006.

Ettan No1 Løs - mørk og røkt aromatisk tobakkskarakter med tydlig innslag av malt, samt hint av sjokolade.

Tilbake til 1800-tallet: På den tiden var det normalt at snus måtte fermenteres i flere måneder. Men Ljunglöf begynte å pausterisere sin snus, noe som ga smak og holdbarhet, og dessuten tok mye kortere tid. Dette var en sterk grunn til at han kunne konkurrere med andre veldig raskt. Det tok en uke å produsere Ettan, og ble solgt som ferskvare.

Ettan er sannsynligvis den snusen som smaker mest originalt av alle. Det er omtrent ikke tilsatt smak - mindre enn 0.1 mg/g. 54% av snusen er vann, resten er salt og ingredienser som skal ivareta fuktighet.
Så hvis det tradisjonelle og det originale betyr noe for deg, er det Ettan som gjelder. Man kan godt kalle Ettan faren til all annen snus.