Nikotinstyrke på snus forklart

Styrken på snus er forskjellig fra produsent til produsent

Alle snusmerker definerer snusstyrke forskjellig. Det finnes ikke en felles, objektiv skala på styrken i snus. Derfor har vi laget vår egen styrkemodell, som alle snus i vårt sortiment er en del av.
skruf bruker for eksempel S3 for å si noe om hvor sterk den er. Mens for Epok er den samme mengden nikotin klassifisert som styrke 4. Det er lite konsekvent bruk av styrkebetegnelsene på tvers av snus merker. Swedish Match for eksempel bruker ord for å forklare hvor sterk en snus er, men en Ekstra Sterk i The Lab er ikke det samme som en Ex Strong fra Nick and Johnny. Ekstra Strong fra Swedish beveger seg helt fra 1.4% til 2.0% nikotin. skruf er mer konsekvent. S2 er S2 uansett om du kjøper skruf white, skruf portion eller skruf fresh. Epok er likedan. S2 er S2 uansett om du kjøper Epok No2 Arctic Blue eller Epok No5 Tropic Breeze. Men S2 hos skruf (1.1%) er likevel ikke det samme som S2 hos Epok (0.8%).

Nikotininnhold er fellesnevner

Bortsett fra nikotininnhold er det andre forhold som regulerer hvor sterk en snus føles under leppa - stinget en snus leverer. Smakserstattere og kjøling er to av dem. Dette er derimot en subjektiv følelse, og oppleves veldig forskjellig fra snusmodell til snusmodell. Den eneste fellesnevner for snusstyrke (ikke sting under leppa) er derfor nikotin mengde.
Vi har tatt jobben med å identifisere alle styrker på alle snus og laget vår egen snus-styrke-skala etter hvor mye nikotin i prosent hver snus har. Dette gjør det enkelt for deg å finne snus innenfor hver enkelt styrke betegnelse. Vi har kategorisert snus styrke i seks grupper (se styrketabell under). Hver styrke kategori har en tydelig betegnelse av nikotininnholdet og en skala betegnelse ala sirkelene du finner på de svenske boksene.

Snus365.no's snus styrke tabell

 • Nikotinfri - Se alle våre nikotinfri snus
 • 0.1-0.5% nikotin - Alle mild snus
 • 0.6-1.0% nikotin - Normal snus
 • 1.1-1.5% nikotin - Se alle sterk snus her
 • 1.6-2.0% nikotin - Ekstra sterk snus
 • Over 2.1% nikotin - Supersterk snus


 • Det virkelige nikotininnholdet i snus

  Vi i snus365.no har et mål om å være den beste nettbutikken for snus i Norge. Det innebærer blant annet at du skal finne den beste informasjonen om snus hos oss. Nå har vi tatt et stort grep og redefinerer hvordan man opplyser om nikotininnholdet i snus.

  Nikotin per gram vs nikotin per milligram vs nikotin per porsjon vs nikotininnhold i prosent

  Tradisjonelt har man snakket om nikotin pr. gram for å si noe om nikotininnholdet i snus. Dette er derimot et ganske unøyaktig mål (i de aller fleste tilfeller). 15 mg nikotin pr. gram er ikke alltid det samme som 15 mg nikotin pr. porsjon. Det kan være mer, men det er som oftes en god del mindre. Derfor opplyser vi om mengden nikotin pr. porsjon. Nikotininnholdet i prosent er kanskje det mest nøyaktige målet på innholdet, da det ikke varierer med vekt eller antall poser. Prosent er prosent.
  Mengden nikotin i en snus er en liten del av hva folk flest oppfatter som styrke. Man snakker også om sting under leppa. Dette er derimot noe annet enn hvor mye nikotin det er i en snus. Da sting under leppa er veldig subjektivt, holder vi oss unna dette tema i denne saken. Mengden nikotin er derimot ikke subjektivt. 1.5 prosent nikotin er 1.5 prosent nikotin.

  La oss ta et eksempel på hvordan du selv kan regne ut nikotin styrken i en tørr porsjon.
  I en tenkt snusboks ligger det 20 poser med snus. Vekten på denne snusen er 16 gram. Produsent har oppgitt at mengden nikotin er 14 mg/g. Det første vi må gjøre er å finne ut av hvor mye nikotin det er totalt i boksen. Det gjør vi ved å multiplisere 14 mg/g med 16 gram. Da finner vi ut at det er 224 milligram med nikotin i hele boksen. Tar man 224 og deler på antall poser (20) får man 11.2 milligram nikotin pr. porsjon.
  Det blir litt mer komplisert når man snakker om våte porsjoner siden fukten tilsettes veldig sent i produksjonsprosessen. For et helt 100% korrekt bilde av nikotinstyrken burde nok alle produsenter veid hver porsjon før tilsetningsstoffer, men det er det ingen som gjør. Derfor er det nest beste å bruke samme regnestykke som over.
  En våt pose veier alltid mer enn en tørr. Resultatet av det blir at man ender opp med mindre milligram nikotin per porsjon, gitt forutsetningene over.

  På det norske markedet inneholder de fleste snus mellom 27% og 47% fuktighet. Det er forskjellen mellom for eksempel en Dry modell og en klassisk, fuktig brun snus som General Nr 3 eller Nr 4. Unntaket er de helt tørre, som Zyn eller Prillan.
  Typisk for brun snus i hvite poser (hvit snus), som for eksempel General No5 White er at den er tørrere enn Classic No4. Dette skyldes at det ikke tilsettes fuktighet etter at snusen er lagt i posen på de hvite snusene. Slik er det ikke med de tradisjonelle brune porsjonene. Her tilsettes gjerne en del av fuktigheten etter at snusen er pakket inn i poser.

  Kort om nikotinleveranse

  Desto fuktigere en snus er, jo raskere er nikotinleveransen. Så en fuktig, brun snus vil gi raskere leveranse enn en hvit snus. Eller en semitørr snus.
  Når det gjelder den helhvite snusen er tobakken erstattet med fyllstoff/plantefiber og nikotinleveransen (og smak) vil i mange tilfeller være enda raskere. Selv om fuktigheten er lavere.

  Hva med løssnus?

  En bakesnus veier veldig ofte mye mer enn 1 gram, så nikotin styrken som oppgis er i disse tilfellene et minimum. Siden løssnusen ligger rett mot slimhinnene uten pose imellom, skjer en rask nikotin leveranse. En faktor her er også hvordan du baker snusen. Det er forskjell på lang og smal (tønne), og tykk og rund (kul). Men da er vi over i kjemi, og siden vi ikke er kjemikere, stopper vi her. Les mer om løs snus her

  Hva skjer hvis man legger flere poser inn i munnen samtidig?

  Det kommer an på hvor du legger posene. Legger du de ved siden av hverandre vil du få dobbel forsyning av nikotin. Legger du de på hverandre, vil du teoretisk få dobbel dose med nikotin, men det vil ta lenger tid før nikotinet slippes fri fra snusen. Vi tenker at det er mange snusere som vil bli overrasket over det lave nikotininnholdet i en porsjon med snus. Har du funnet en snus du liker, er det det som er viktig. Om det da betyr at du får i deg mindre nikotin per pose enn du har trodd så er jo det i og for seg positivt.
  Vi retter en takk til Swedish Match sin ekspert, Henning Ringsby, som har bidratt med sin “innside” informasjon og kunnskap.

  Konklusjon: Nikotininnhold i prosent er det beste målet

  Som første snusbutikk i Norge opplyser vi om nikotinholdet per porsjon på hele sortimentet. Vi har også tatt i bruk nikotininnhold i prosent. Og dette er kanskje det mest nøyaktige målet på hvor mye nikotin produsenten har tilsatt en snus. Nikotinmengde per milligram har vi fjernet fra vår nettbutikk, da dette er det mest unøyaktige målet. Likevel har vi beholdt opplysningene om nikotinmengde per porsjon da vi tenker at dette er viktig for deg som snuser å vite.

  Til slutt minner vi om at du ikke skal kaste hverken snus eller snusboks i naturen. Bruk lokket på boksen til posene, og kast boksen i søppeldunken! PS! Hvis du er på jakt etter snus som brenner under leppa holder det som sagt dessverre ikke kun se på nikotin innholdet. Noen snus brenner betydelig mer under leppa enn andre, og dette er det vanskelig å måle fordi vi alle føler det litt forskjellig. Men en snus som for eksempel Epok no1 Ice Blue er de fleste enige om brenner godt, selv om den ikke er mer enn styrke 3. Det er mange som søker etter Supreme Snus og andre utenlandske ultra sterke snus med over 100 mg/g nikotin. Vi kommer ikke til å ta inn snus med denne styrken. Dette er så sterk snus at det kan være farlig for mange mennesker å snuse den. Vår oppfordring er: Hold deg unna. Trønder Avisa har skrevet en sak vi tenker er verdt å lese.


  Snus på nett