Det er mer og mer vanlig å smakstilsette snus. I nettbutikken vår alene har vi 33 ulike smaker. Det finnes alt fra mynte til kaktus (!). Smakene kan du filtrere på i de store kategoriene som helhvit snus og hvit snus i vår nettbutikk.

Mange snus har flere smaksingredienser og i disse tilfellene har vi fokusert på “hoved smaken”. Som for eksempel Zyn All White Bellini mini med smak av fersken og prosecco. Den ligger som smak av fersken, eller Yoyo London all white S3 med smak av jordbær, peppermynte og lime ligger under smaken bær.

Jakten på den beste aroma og smak har eksistert helt siden snusens opprinnelse på slutten av 1700-tallet. Men, det er først siste 3 årene at smakstilsatt snus virkelig har skutt fart. Den første porsjonssnusen med smak ble lansert i Norge i 1999 og het Catch Liquorice. Men, som flere snusere fra 80 og 90-tallet sikkert husker var det en løssnus som var først ute med å smakstilsette snusen, nemlig Hawken wintergreen. Den ble derimot tatt av markedet i begynnelsen av 2000. Det ryktes om at produsenten ikke ville oppgi innholdet i snusen, og derfor ble importen stoppet av tollvesenet og mattilsynet.

Vi spurte Swedish Match som blant annet produserer General, G3, G4 og Zyn hva de bruker for å smakstilsette snusen og hvordan de jobber for å komme frem til nye smaker og produkter.

- Vi bruker smakstilsetninger som er fra planteriket. Disse var i starten naturlige ingredienser. I dag er det en blanding av naturlige smaker, og smaker tatt frem i laboratoriet, men med de samme komponentene som det naturlige har.

- Vi har et eget team med eksperter som jobber med sammensetninger av ulike smaker på snus fabrikken i Gøteborg. De gjør en grundig jobb med utvikling av nye produkter.

- Det ligger mye arbeid bak en ny smak. For at våre forbrukere skal få den beste opplevelsen, kan utvikling av et nytt produkt/ny smak ta opptil 18 måneder før det blir tilgjengelig på markedet.

Snus med lakrissmak

Lakris er en av de mest populære smakstilsetningene i snus. Ofte blandes den sammen med søt eller salte stoffer noe som fremhever den naturlige aromaen fra lakrisroten. I nettbutikken vår har vi 13 snusmodeller med lakris hvor 8 er i hvit/ brun kategorien og 6 er helhvite. Den mest solgte lakrissnusen i 2020, med hele 1,2 millioner bokser er skruf No8 Nordic S2.

Snus med fruktsmak

Snus med frukt smak har blitt en av de mest ettertraktede kategoriene de siste årene, spesielt i det helhvite segmentet. Kun i år har det blitt lansert nærmere 20 nye snusmodeller med ulike fruktaromaer. Her finner vi smaker som melon, eple, fersken, appelsin og mango for å nevne noen. Fellesnevneren for snus med frukt smak er ofte friske og sødmerike aromaer som varer lenge. Alle frukt aromaer er laget av naturlige eller syntetiske naturidentiske aromastoffer som også er godkjent for anvendelse i mat.
Se filtermenyen for smaken du er på jakt etter her.

Snus med mintsmak

Snus med mint er utvilsomt den mest populære smaken. Hos oss kan du i skrivende stund velge mellom 46 forskjellige snus med smak av mint/mynte/peppermynte, hvor 26 er i hvit/ brun snus kategorien og 20 er helhvite. Norges mest solgte snus (som faktisk smaker av mint), er skruf Fresh S2. I 2020 solgte den over 7 millionerbokser her i Norge, noe som tilsvarer en markedsandel på imponerende 7%.

85% av smaksatt snus inneholder mint eller en kombinasjon med mint.
27 % av totalmarkedet er helhvitt og i det helhvite segmentet finnes det bare smaksatt snus.
55% av alle snus som selges på det norske markedet er snus med smak.
En av grunnene til at smakstilsatt snus har sett en stor økning er at mange tidligere røykere, som har konvertert til snus, foretrekker snus med smak da dette ikke minner dem om smaken av tobakk. Ser vi på tallene fra SSB (tobakksvaner) vet vi at antall røykere går ned og antall snusere går opp.