Hva skjer med prisene på snus i 2024?

Det er det mange som lurer på, og derfor har vi laget denne korte oppsummeringen.

Den største take-away er dessverre at snusprisene øker i år.
Det er i hovedtrekk to forhold som presser prisene opp:

  1. Tobakksavgiften går opp med 4.3% for snus og 3.95% på røyk. Det er første gang i Snus365 sin historie at avgiften på snus økes mer enn røyk. Et stort steg tilbake mener vi. I tillegg til at det sender et negativt signal til forbrukerene og ikke minst til røykere som ønsker å finne andre alternativer til røyken. I kroner og øre økes tobakksavgiften fra kr 1.16 til 1.21,- per gram. I tillegg har regjeringen satt nye krav til vekt og antall porsjoner per snusboks. 1 boks må inneholde minst 20 porsjoner og 15 gram. Det kommer til å påvirke prisen på snus som ligger under de nye kravene. Snuser du for eksempel XQS vil du se en markant prisøkning, men til gjengjeld økes antall porsjoner i boksen fra 20 til 30.
  2. I tillegg til selve avgiften setter de fleste leverandører opp prisen ytterligere for å dekke økte kostnader. De fleste snusleverandørene setter opp prisene to ganger. En gang i januar for å møte den nye tobakksavgiften og ytterligere en gang i februar for å dekke økte produksjonskostnader. I tillegg øker transportselskapene sine priser. For eksempel både Bring og Helthjem setter opp prisene på frakt. Denne prisøkningen påvirker ikke utsalgsprisen på snus like mye, men det er en faktor. Og det påvirker oss fordi vi sender 90% av alle pakker gratis til våre kunder.

Avslutningsvis: Regjeringen har ikke vært spesielt vennlige mot oss som snuser. De putter oss i samme bås som røykere i tillegg øker de avgiften mer for snus enn røyk, noe vi mener er skive bom. Vi mener også at avgift på tobakk i snus er så gammeldags at det må avvikles umiddelbart. Det er bedre, og enklere, å sette avgifter på nikotin. En trappetrinnsmodell hvor det produktet med lavest nikotin er billigst og den med høyest nikotin er dyrest, mener vi er mer fornuftig.
Vi krysser fingre for at du som snuser fortsetter å kjøpe snusen din her i Norge i 2024.

Hilsen oss i Snus365.no