Snus er som du kanskje vet et svensk produkt. Tobakksplanten kom til Sverige allerede på 1600-tallet, og på 1700-tallet fantes det over 70 tobakksbønder i vårt naboland. Det var derimot ikke før i 1822, da Jacob Fredrik Ljunglöf lanserte Ljunglöf N:o1 (Ettan på folkemunne) at snusen ble virkelig populær.
Ettan ble en umiddelbar suksess i Sverige. "Alle" som var noe måtte ha en boks Ettan i lomma. På den tiden fantes det mange bønder som dyrket tobakk i Sverige. På ett tidspunkt fantes det over 70 tobakksgårder rundt om hos våre naboer. Men på starten av 1900-tallet ble AB Svenska Tobaksmonopolet etablert. Over 65 snusforetak ble oppløst og underlagt den Svenske stat. Etter tok det mange, mange år før snus ble videreutviklet. Først da monopolet ble oppløst på 60-tallet og Svenska Tobaks AB (Swedish Match) så dagens lys, skjedde det noe. Likevel: Mot starten av 70-tallet var løssnusen fortsatt konge. Det skulle gå nesten 100 år før snus på poser ble lansert. Mange ville vekk fra baking og snus under fingerneglene.
 

Det har gått fra klassisk løssnus som Ettan og General til de mer moderne helhvite/ superwhite snusene som Epok og skruf Super White. Overraskende nok er det faktisk General løssnus som fortsatt selger flest bokser i året med over 1.3 millioner solgte bokser i Norge i 2018.
Løssnusen er som nevnt den eldste typen snus og er hovedsakelig laget på tobakk, salt, vann og smak. Løssnus er delt inn i ulike grovheter, men i Norge selges det hovedsakeling mellom-malt snus. I grove trekk klassifiseres dette etter antall ganger tobakksbladene er kuttet. Dette er snus som må bakes, de fleste bruker fingrene, og man selv bestemme størrelse og form. Noen liker en ball, mens andre sverger til tønne formen.
 
Den klassiske porsjonsnusen er pakket inn i mørke celluloseposer hvor posen fuktes under produksjon. Dette gjør at den renner litt, men det også gir en kraftig smak. Klassisk porsjonssnus ble først introdusert i 1973. Den første posesnusen var Tre Ankara, men den ble tatt av markedet da salget ikke gikk like godt som håpet. 3 år senere, i 1976 ble den re-introdusert med betydelig større suksess.
Mørk pose = mørk tobakk
 
Den hvite porsjonsnusen er pakket direkte inn i hvite celluloseposer uten å fuktes i forkant, noe som gjør at snusen renner vesentlig mindre enn mørk porsjonssnus. Hvit porsjon ble introdusert av Swedish Match i 1998 og General Nr 5 som vi kjenner den i dag, ble umiddelbart en stor hit.
Hvit pose = mørk tobakk 
 
Den helhvite snusen er pakket i hvite celluloseposer og fylt med vasket og renset tobakk noe som gjør at helhvit snus er helt uten tobakkssmak. Derfor er alle helhvite snus tilsatt smak. Helhvit, eller All White, som den også kalles har en smal passform som former seg under leppa, renner lite og unngår farge på tennene. Verdens første helhvite snus ble lansert av Epok i 2014.
Hvit pose = hvit tobakk 
Kilde: https://www.snusinfo.no og Swedish Match
Skrevet av: Adrian Christopher Huer