Tilsvar til Folkehelsemeldingen 2023 hvor det foreslås å stenge ned netthandel av snus.

Du har kanskje fått med deg at helseministeren truer med å gjøre salg av snus over nett forbudt? Hvis du ikke har fått det med deg, så kan lese mer om det i “alle” landets aviser.
Det er ikke mye vi har reagert på offentlig av forskjellige krumspring fra regjeringen, men dette er så langt ute på landet at vi må kommentere det.

Også får du unnskylde ordlyden i artikkelen. Vi kunne sikkert vært mer diplomatiske, men her er det sterke følelser i sving.

Fremfor å kjede deg med masse ord og lange avsnitt, har vi brutt saken opp i punkter så det blir lettere å lese. Også håper vi at du kommer deg til slutten. Vi trenger nemlig din hjelp her.

 1. Vi applauderer helseministerens målsetting om nikotinfri ungdom. Men hvor ble det av alkoholfri ungdom? Sukkerfri ungdom? Mobbefri ungdom?
  • Av alle problemer er nikotinproblemet kanskje det minste. Men dessverre kanskje det som er lettest å vinne for regjeringen, fordi kreftene som sloss mot forbud på de andre areanene er mye større og sterkere enn oss.

   Ta den lille bukken bruse fordi den store vil gi for mye kamp.

   Men det er de store kampene som virkelig bør vinnes fra et folkehelseperspektiv. Det er ingen som dør av snus. Men folk dør av sigaretter, alkohol, fedme og mentale problemer.
  • Når vi snakker om sigaretter. Det må bli slutt på at sigaretter og snus snakkes om i samme setning. Det er to helt forskjellige ting med to helt forskjellige effekter på helsen.

 2. Helseministeren påstår at netthandelsaktører i Norge selger snus til mindreårige. La oss bare ha det sagt umiddelbart: Det er tull at alderskontroll på nettsalg ikke fungerer. Vi i Snus365 sjekker alle våre transaksjoner mot alder. 100%. Det skjer automatisk gjennom bankid og personnummer. Kan en kiosk, bensinstasjon og butikk si det samme?
  • Ja, det er mulig at en under 18 kan handle hos oss, men da bruker den personen Bankid til en over 18 år. Men er det noe som skjer? Kjenner du noen som vil dele sin bankid med noen? Kanskje hvis personen stjeler mor/far sin bankid og kjenner den personlige koden.

 3. Om noe, burde det bli forbudt å selge snus på bensinstasjoner og kiosker. Det er de som ikke klarer å kontrollere alder på alle sine salg.

 4. Ved et forbud av nettsalg vil dagligvare, kiosk og bensin være vinneren. De vil øke omsetningen sin med en milliard kroner fra en dag til en annen. Snakk om konkurranse vridning! Dagligvare bransjen trenger all den konkurransen de kan få. Uansett hvilken arena det handler om.

 5. En annen side av den samme saken nevnt over er at det kun er de største leverandørene som vinner. Det er svært kostbart for en leverandør å få kjedene til å selge deres varer. Det vrir konkurransen vekk fra alle de mindre selskap som i dag er utfordrere til de store kjempene. Er det noe vi ønsker? At de store skal bli giganter med regjeringen sin velsignelse. Mens de andre må legge ned sin virksomhet og sende ansatte til NAV.

 6. Det handler også om at en kjøper skal ta et veloverveid valg når man kjøper snus. Da må man vite om nikotinmengde, smak, innhold, produksjonsland, antall porsjoner i boksen (prisen per pose) og slike ting. Det får man kun i nettbutikkene. På samme måte som man kan se innholdet og alkohol styrke i butikkene på øl og vin.

 7. Finnes det ikke viktigere kamper å ta her i landet? Fedme og sykdom som en følge av usunn mat og sukker. Kampen for å hjelpe de psykisk syke. Få folk til å stumpe røyken og komme seg over på mer helsevennlige alternativer slik at livet forlenges og man ikke plager andre. Eller hva med alkoholpolitikken? Å drikke seg full, havne i slosskamp, kjøre i fylla, vold og alt det negative som alkohol kan føre med seg. Det er mye styggere enn det å putte en liten nikotinprilla under leppa.

 8. Det er naivt å tro at salget av snus kommer til å falle fordi man stenger netthandel. Salget av snus har økt jevnt og trutt i mange år i Norge, på tross av netthandel. Bare se antallet bokser de store dagligvare aktørene solgte over disk i 2021. Det var over 90 millioner bokser.

 9. På side 48 i meldingen står det: “Sidan den gong (2016), har omfanget av privatinnførsel (av snus) auka vesentleg.” Hvor er dokumentasjonen på dette? Dessuten. Hvorfor skal det påvirke nettsalg av snus fra aktører som oss? Ulovlig innførsel er… ulovlig. Ta de som gjør det og straff de. Ikke oss. Det blir som at naboen kjører for fort, så derfor skal ikke jeg få kjøre bil.

 10. Videre står det: “Det har komme fleire nye aktørar på marknaden som bruker aggressive marknadsføringsmetodar, og produkta har blitt sendt rett i postkassa til mindreårige.”  Igjen må vi be om dokumentasjon. Hvor har helseministeren fått dette fra? Det er forbudt å markedsføre snus i Norge. Det er forbudt å selge snus til alle under 18 år.

 11. Eller hva med dette: “Handelsorganisasjonane har klaga over at dette medfører urettferdige konkurransevilkår for dei seriøse norske aktørane, særleg daglegvareforretningane. Ved fjernsal blir produkta ofte selde billegare enn i fysiske butikkar, noko som bidrar til auka tilgjengelegheit, spesielt for mindreårige som er svært prissensitive.” Hører vi lobby virksomheten i praksis her? Det er klart dagligvare vil glede seg over at de blir kvitt brysomme konkurrenter.

 12. Forslag fra oss: Tiltak som å sette et tak på nikotin mengden i snus kan være fornuftig.
  • Det skal også sies at det tar lang tid før nikotin tas opp i kroppen når man snuser (i følge Swedish Match). En liten pose kan inneholde 0.8 mg nikotin og kanskje halvparten av dette er tatt opp i kroppen etter 30 minutter. Og det er ikke mange snusere som har en snus under leppa i mer enn 60 minutter for å få i seg hele nikotinmengden.

 13. Å sette opp aldersgrensen på snus er er et annet forslag de kommer med. I Norge er man myndig og har alle rettigheter når man fyller 18 år. Da er det flere ting i livet som endrer seg. Ung.no ramser opp dette: • Du har stemmerett ved valg. • Du kan gifte deg • Du bestemmer selv i personlige og økonomiske saker. • Du kan ta førerkort for bil og tung motorsykkel (etappevis erverv), samt lastebil og vogntog under spesielle omstendigheter. • Er du adoptert, har rett til å vite hvem deres biologiske foreldre er, hvis det er kjent for myndighetene. • Du kan gå på storviltjakt alene, og kjøpe jaktvåpen. • Du kan kjøpe sigaretter, vin og øl, men ikke sprit. • Det er først nå du kan velge kosmetisk behandling.
  Poenget er: Som voksen kan man ta kontroll på eget liv. Så lenge man ikke plager andre og er snill og grei kan man gjøre som man vil. Du kan spise så mye sukker du vil og du kan drikke så mye alkohol du vil. Når du vil.
  Det er vel ikke nødvendig å si noe mer om den saken.

 14. Forslag fra oss: Tiltak som gir lisens til godkjente online aktører.
  • F.eks. At man ikke kan importere egen snus, at man har en godkjent aldersverifisering, samt kun kjøper snus fra godkjente leverandører hvor Helsedirektoratet vet alt om hvilke snus som innføres til Norge. Noe de forøvrig i dag allerede vet veldig mye om. Norge har allerede en rekke mekanismer på plass som kanskje mangler i andre land. Og når helseministeren peker på at over halvparten av EU landene har nektet fjernsalg av tobakksnus, så hopper hun pent bukk over de tobakksfrie produktene som selges. Du vet…de produktene det er forbudt å selge i Norge, fordi hos oss, her på berget, må produktene inneholde tobakk. Det i seg selv er jo helt bakvendtland.

 15. Det er nesten så det vanskelig å tro at dette forslaget kommer fra en regjering som stort sett består av voksne, fornuftige mennesker. Fremfor å se på hva andre land, som overhodet ikke har noen snus historikk som Norge og Sverige, burde noen ha spurt oss om løsningsforslag. Det i seg selv er naivt og lite fremoverlent. Noen politikere burde i det minste ha forsøkt å finne ut av hvordan ting fungerer hos oss. Ingen politikere har snakket med oss.

 16. Hvis det finnes “cowboyer” her i Norge som selger snus til hvem som helst og ikke overholder norsk lov, så må regjeringen heller lukke de ned, fremfor å feie alle over en kam.

 

Til deg som leser denne saken:

Spre den til så mange du kjenner. Spesielt viktig er det hvis du kjenner noen som jobber i politikken, eller kanskje kjenner noen som kjenner noen som jobber i politikken. La oss sammen stoppe denne saken og få den lagt død!

Blir vi ikke hørt her i Norge så får vi ta saken til EU.

folkehelsemeldinga 2023 vil stenge ned netthandel av snus
Her er forøvrig en lenke til hele Folkehelsemeldinga. Side 47 og 48 er det som er relevant for snus.